Kizomba
May 17, 2021Normele de conduita pe ringul de dans
May 31, 2021The Village
– de la o locație la o lecție
Ieri am revenit la Buzad, pentru un mic follow-up la proiectul The Village Angels. La o lună de la participarea noastră, locația se prezintă într-un mod total diferit. The Village ne-a întâmpinat în plină glorie. Acum, locația strălucește. Întregul loc îmbie la relaxare, iar spațiile până nu demult năpădite de vegetație sunt îngrijite. The Village a primit o a doua șansă, pentru că s-a deschis la influențe. S-a lăsat modelată, s-a adaptat timpurilor și astfel a evoluat. Iar asta ne aduce din nou la povestea noastră de dansatori. Și la modurile în care putem culege și adapta lecții la realitatea noastră.
Involuție, evoluție
Ca dansatori, mai mult decât majoritatea oamenilor, suntem obișnuiți să privim către viitor. Ne planificăm următorii pași din evoluția noastră, căutăm să ne remediem punctele slabe, să devenim mai buni. Iar în tot acest proces, uităm deseori să inserăm puncte de pauză. În care să ne oprim să admirăm ce am realizat până acum.
Când vine vorba de dans, regresia este un dat. Nu putem evolua constant. O serie de succese rapide vor fi urmate de platou. Ne vom demotiva ocazional, vom uita, vom reînvăța, ne vom readapta. Dansul, ca obiect de studiu, este un proces circular. Cândva, toți revenim la baze și o luăm de la capăt. Frustrant? Categoric. Dar necesar. Iar din această circularitate vin satisfacții de altă natură. În dans, toți putem reveni oricând la o ”pânză albă”. Pe care o putem picta după plac, în culori noi, iar și iar.
Orice om ascunde o călătorie
Întreaga noastră poveste de dansatori înseamnă efort. Zeci de ore de exersat, întrerupte ocazional de un show sau o participare la un festival. Acțiune, constant. Pauză înseamnă regres. Dar uneori pauzele sunt necesare. Evoluția unui om este dictată în bună măsură de nivelul în care se cunoaște și își înțelege călătoria. La nivel personal, trebuie să ne formăm așteptări realiste privind ritmul în care evoluăm. Iar pentru asta, ajută uneori să privim în trecut.
Majoritatea celor care ne citiți v-ați descoperit pasiunea pentru dans la maturitate. După decenii în care salsa, bachata și kizomba nu însemnau nimic, ați dat acestei pasiuni o șansă. Și ați constatat că vă place. Așa ați devenit dansatori. Dar până în acel punct, deja ați scris o poveste. Una punctată de eșecuri, încercări, experimente. Momente de high și de low. Toate acestea își aduc aportul la identitatea și individualitatea noastră. Pașii de dans oferă un limbaj comun, dar emoțiile noastre dau fiecărei interacțiuni de pe ring unicitate și profunzime.
Așa că permiteți-vă mai des să priviți în spate. Să vă conștientizați călătoria, să vă felicitați pentru evoluția pe care ați avut-o. Și să culegeți inspirație pentru viitor. Poate că uneori lucrurile nu se mișcă în ritmul dorit de noi. E ok așa. Chiar dacă momentan vă simțiți blocați, deja ați parcurs un drum lung. Iar perioadele de platou sunt în fond oportunități mascate. Momente ce ne perimit să reflectăm asupra tuturor lucrurilor pe care le-am câștigat deja.
Influențe
Un om îmbătrânește cu adevărat în clipa în care încetează să învețe. Este o sintagăm aplicabilă și în dans. Pe măsură ce devenim mai experimentați, ne formăm un set de criterii. Dansăm într-un anumit mod, evităm anumite melodii, tipuri de dans sau anturaje. Pe scurt, ne formăm o bulă. Nimic rău în asta. Bulele au rol de protecție. Creează o zonă de confort în care ne putem refugia atunci când viața ne solicită în alte moduri.
Dar uneori e bine să ieșim din zona de siguranță. Să dăm șanse noi lucrurilor respinse anterior. Poate acum vor exercita alt farmec. Sau poate nu. Indiferent de rezultat, acest experiment ne va învăța câte ceva despre noi.
Ce este The Village? Un loc minunat, care ne-a devenit extrem de drag în decursul ultimei luni. Dar în plan mai larg, The Village este metafora oricărui dansator. Un loc unde odată nu a fost nimic. Unde cineva a văzut potențial și a decis să investească muncă. Unde lucrurile s-au construit treptat, doar ca să intre în regresie sub impactul vremurilor. Iar apoi și-au revenit, tot prin muncă și deschidere la influențe externe.