Despre consistență în carantină
March 16, 2021Dansul este un exercițiu social complex
March 31, 2021Clasele de grup
vs. aplicațiile online
Ultimii ani au modificat complet felul în care privim activitățile fizice. În materie de sport asistăm la un trend interesant. Oferta se diversifică și se specializează constant, dar trendul vizează mai degrabă simplificarea. În trecut, era greu de conceput un antrenament fără încălzire, cardio, forță și stretching. Sportul era un întreg ritual, deseori complicat, ce implica abilități fizice diverse și echipamente costisitoare. O abordare puțin... nepractică. În fond majoritatea oamenilor doresc să obțină rezultate maxime cu efort minim.
Pentru a veni în întâmpinarea acestei cereri, au apărut o serie de clase specializate. Iar recent, observăm o tendință tot mai accentuată de a aduce orele de curs în casele oamenilor. În loc de abonamente fizice, se vând tutoriale video. Oferta de cursuri online este în continuă creștere. Dar cât de eficiente sunt aceste antrenamente de fapt?
La SalsaAddicted am încercat să implementăm temporar acest model. De două ori. Și am eșuat lamentabil cu ambele ocazii. Nu din lipsă de efort sau de participanți. Dar ceva lipsea. Iar acesta era fix acel ”ceva” la care ținem cel mai mult: conexiunea. Invalidează experiența noastră conceptul de clase online? Categoric nu. Dar îl nuanțează. Așa că azi vă oferim o mică analiză, pentru ambele tipuri de antrenament.
Începem cu sportul online. Indiferent că vorbim de cea mai trendy aplicație de fitness sau o serie pe YouTube, toate oferă câteva avantaje importante.
Siguranța
Cateogric cel mai mare avantaj al cursurilor online. În contextul actual, orice ieșire devine... o loterie. Cu toate precauțiile, o mică parte din noi tot se va teme. Niciun mijloc de protecție nu e infailibil iar interacțiunile în grup ne supun la riscuri. În acest context cursurile la distanță sunt o alternativă bună. Ne aflăm într-un spațiu sigur, avem control și nu trebuie să purtăm mască.
Flexibilitatea
Majoritatea avem vieți aglomerate. Iar timingul este o problemă reală. Să ne alocăm câteva ore săptămânal, în același interval orar, pentru sport, devine o provocare. Tutorialele de fitness ne oferă suficientă flexibilitate pentru a integra mișcarea în viața noastră. 12 noaptea sau 6 dimineața devin dintr-o dată opțiuni valide pentru a strecura puțin stretching.
Accesul
În online, provocările care țin de logistică dispar. Ni se oferă șansa de a învăța de la oameni pe care îi admirăm, indiferent unde pe glob se află. Avem posibilitatea de a alege între sute, chiar mii de instructori de fitness. Ne putem asocia celui mai recent trend în materie de fitness la câteva zile de la apariția sa. Practic, avem la dispoziție un întreg bufet, la un preț neglijabil.
Intimitatea
Cursurile în format fizic ne expun. Sunt o scenă deschisă, pe care defilăm cu toate complexele și limitările noastre. Ne simțim judecați, analizați, ocazional excluși. Online-ul acționează ca o barieră. Nimeni nu ne vede transpirând, nimeni nu aude cum oftăm sau prinde fix momentul în care ne-au alunecat colanții. Toate acestea contribuie la o reducere semnificativă a stresului asociat cu exercițiile. Evoluăm în ritm propriu, fără teama de a fi analizați.
În opoziție, cursurile în format fizic oferă o gamă complet diferită de avantaje. Da, vin cu restricții legate de oră, da, ne expun la un anumit nivel. Dar și câștigurile sunt pe măsură.
Scade riscul de accidentare
Dacă vă aflați la început de drum, șansele să vă evaluați greșit sunt destul de mari. Veți fi tentați să faceți mai mult decât puteți duce. Vă veți împinge corpul dincolo de limite. Veți ignora semnalele date de organism. Iar dacă sunteți extrem de ghinioniști, vă veți răni. Într-un mediu controlat asemenea incidente pot fi prevenite multe mai ușor. Antrenorul are posibilitatea să intervină la timp, să vă ghideze sau chiar să vă tempereze. Veți fi mult mai informați asupra riscurilor și la nevoie exericțiile vor fi ajustate la corpul vostru.
Efectul de grup
Cine nu crede în relativitate, ar trebui să stea în plank 40 de secunde. Sportul nu este mereu plăcut. Uneori doare. Alteori e doar extrem de incomod. Iar in asemenea momente, un coleg de suferință ajută enorm. Timpul trece mai repede, ne motivăm reciproc, ocazional intrăm într-o competiție amicală. Avem ocazia să împărtășim victorii și să interacționăm cu oameni care parcurg aceeași călătorie. Practic, dimensiunii sportive i se adaugă o latură socială. Iar asta transformă sportul într-o experiență completă.
Motivația externă
A participa la un curs, fie ca e Animal Flow, FIT Bands sau dans, implică un angajament. Față de noi, dar și față de ceilalți. Iar grupul are puterea de a responsabiliza. Când mecanismele noastre de motivație internă cedează, intervin ceilalți. Ajută mult să vedem cum oameni care infruntă provocări similare își găsesc timp. Cum oameni mai puțin fit ca noi persistă și obțin rezultate. Și ajută mult și să te numeri printre supraviețuitori. Nimic nu bate momentul când, după săptămâni de sport, se văd primele schimbări. În plus, avem posibilitatea de a impărtăși aceste mici victorii cu colegii noștri de suferință.
Adaptabilitatea
Cursurile online oferă un cadru fix. Exerciții regizate, prezentate de oameni cu experiență. Realitatea de dincolo de ecran e mult mai nuanțată. Avem corpuri diferite, musculatura noastră nu e dezvoltată la fel. Mulți avem zone-problemă ce trebuie menajate. Practic, un curs online nu diferă cu mult de o incursiune la cumpărături. Avem o ofertă bogată de haine ... generice. Multe ni se potrivesc, fără a ni se adapta în totalitate. În opoziție, un curs fizic echivalează cu mersul la croitor. Avem șansa de a face modificări, de a ne pune în valoare atributele, de a masca micile defecte. Putem pune întrebări, ne putem aduce contribuția proprie la design. Iar produsul final ne va reprezenta mult mai bine.
Suntem oameni diferiți, cu nevoi diferite. Acordăm grade de importanță variabile unor potențiale avantaje. Așa că o rețetă universală este greu de găsit. Indiferent că optăm pentru cursuri online sau cursuri în format fizic, contează să ne mișcăm. Acasă, pe salteluța de yoga, sau la inArt STUDIO, transpirând la unison cu alți zece oameni. Contextul contează prea puțin. Important e să facem ceva pentru noi. Și să găsim puterea de a o face constant.
De marți ne revedem împreună la #getFIT. Știm, suntem toți puțin anchilozați după două săptămâni de carantină. Dar vom depăși acest blocaj împreună. Până când ne vom revedea, suntem curioși să aflăm ce vă ține motivați. Ce vă determină să ne călcați pragul săptămână de săptămână. Iar dacă aveți critici sau sugestii de îmbunătățire, vă rugăm să ni le transmiteți. Evoluăm împreună.