Carantină
March 9, 2021Clasele de grup vs. aplicațiile online
March 21, 2021Despre consistența în carantină – sau ce fac ca să nu o iau razna?
În calitate de instructori de dans sau de fitness, ne lovim des de problema consistenței. La începutul cursurilor, entuziasmul e mare. Crește progresiv timp de câteva săptămâni, apoi începe să scadă. Când suntem împreună la inArt STUDIO, găsim mai ușor căi de a ne motiva reciproc. Lucrurile se complică în carantină. Dispare efectul de grup, nu ne mai izolăm de lumea exterioară timp de o oră. Și ne devine mult mai ușor să înventăm pretexte. Unele sunt valide. O oră în plus cu familia sau câteva minute mai mult pentru a finaliza o activitate sună tentant. Iar dansul, FITBands și Animal Flow sunt fie amânate, fie date la o parte. La un nivel foarte cinic, înțelegem asta. Pasiunea nu asigură consistența. Pentru a fi sustenabilă pe termen lung, o activitate trebuie să se adapteze și.... perioadelor mai atipice. Cum reușim asta? Mai jos câteva puncte de pornire.
01
Multitasking
Cine spune că multitaskingul e nociv încă nu a făcut debugging pe ”Deja vu” :P. Muzica are darul de a înfrumuseța orice activitate, cât o fi ea de plictisitoare. În perioada când bârfele la cafea nu mai sunt o alternativă, un playlist bun în căști poate salva ziua. Nu doar asta, dar veți lucra activ la muzicalitatea voastră. Expunerea repetată ajută mult în învățare. Odată ce ascultați aceleași melodii pe repeat de câteva zeci de ori, structura lor va deveni mult mai clară. În plus, orele de audiție pot fi prilej de diversificare. Dacă în fiecare zi ascultați o melodie nouă, în două săptămâni repertoriul vostru va fi mult mai vast.
02
Conexiune
Spiritul dansului nu constă în pași și reguli, ci în interacțiune. Iar acum mai mult ca niciodată avem nevoie de conectare. Așa că luați-vă partenerul în brațe. Sau copilul, sau câinele. La nevoie merge și o plantă de apartament (grijă la cactuși!). Puneți muzica la maxim și dansați. Nu trebuie să fie salsa, bachata sau kizomba. Orice melodie cu care rezonați vă aduce mai aproape de ringul de dans și de magia lui. În plus, poate deveni o metodă inedită de a vă (re)conecta cu oamenii dragi.
03
Like & Follow
În general vă spunem să lăsați telefonul la o parte. Azi vă recomandăm să îl folosiți în mod inteligent. Cu toții petrecem mai mult timp decât am vrea să admitem pe retețele de socializare. Așa că de ce nu am putea folosi asta în favoarea noastră? Instagram și Facebook oferă o mulțime de resurse când vine vorba de dans sau sport. Tutoriale, improvizații ale unor artiști de renume, coregrafii întregi... Social media ne oferă un întreg bufet menit să ne inspire. Așa că apăsați like & follow și lăsați-vă inspirați. Câteva minute ”pierdute” inteligent pe retețele de socializare s-ar putea să vă ofere perspective noi. În plus, cu puțin curaj, asemenea momente deschid calea către interacțiuni mai profunde. Vă place conținutul unui artist? Scrieți-i. Puneți întrebări. Împărtășiți experiențele voastre, atâtea câte sunt. Pandemia a lovit artiștii mai mult decât alte categorii sociale. Iar puțin interes, puțină recunoștință față de munca lor s-ar putea să le facă ziua mai bună.
04
Fragmentare
În absența cursurilor, să ne rupem o oră din program pentru a dansa pare greu de realizat. Mulți nu suntem încă în punctul în care putem să ne ”compunem” singuri o oră de curs. În schimb, toți avem o listă în continuă creștere de elemente la care trebuie să lucrăm. Acestea pot fi descompuse și integrate în rutina noastră. Pas de bază timp de cinci minute sună... suportabil. Câteva piruete pot fi strecurate între două sedințe. Până și cel mai încărcat program permite câteva momente de respiro. Iar folosite corect, aceste momente ne pot consolida baza de dansatori. Cinci minute de două ori pe zi sunt echivalentul unei ore de curs. În plus aveți avantajul că puteți lucra concentrat, fix pe punctele care vă dau bătăi de cap. Iar când atingeți un punct mort, cereți-ne ajutorul. Trimiteți o filmare instructorului vostru. Solicitați feed-back. Sălile sunt închise, dar noi suntem în continuare aici să vă sprijinim.
05
Indulgență
Din când în când avem nevoie de un moment de respiro, de un moment în care să fim puțin egoiști. Toți avem zile când nu vrem sa auzim de dans sau de sport. Carantina are tendința de a amplifica aceste stări. Ce ne dorim să întelegeți este că o pauză nu echivalează cu un abandon. Din contră, utilizate corect pauzele vă vor ajuta să asimilați la un nivel mai profund noțiunile învățate anterior. Așa că dacă într-o zi pur și simplu nu aveți chef, acceptați asta. Stările negative trec. Iar dacă aveți dificultăți în a ieși din dancing slump, vorbiți cu noi. Și atunci o să vă invităm la un dans... virtual.