În primăvăra lui 2020, odată cu impunerea carantinei, am sesizat un fenomen interesant. Peste noapte, străzile au fost luate cu asalt de alergători. Pe măsură ce pandemia lua amploare, numărul lor a crescut constant. Nu i-au descurajat nici ploile de septembrie, nici zăpada, nici înghețul. Inițial credeam că toți acești oameni fug cu un scop bine-determinat în minte. Mi-a luat câteva luni bune să înțeleg că nu fitness-ul îi ținea motivați. Ci mai degrabă nevoia de a recâștiga control pe o fărâmă mică de viață. De a scăpa, preț de o oră, de "piuitul" insistent în care s-a transformat viața noastră.
Până recent, digital detox-ul era privit ca un moft. La intervale regulate, cineva din anturajul nostru declara pompos că e sătul de online. Își ștergea profilul de Facebook și dispărea din peisaj o vreme. După care probabil urma o postare lungă pe Insta, detaliind beneficiile acelei pauze :P. Era perioada când digital era aproape sinonim cu social media și poze cu pisici. La distanță de un an, digialul s-a extins în toate ariile vieții noastre. Înseamnă tot, de la loc de muncă, la întâlniri cu prieteni, școală și programe de exerciții. Concomitent, limitele au început să dispară. Dintr-o dată e aproape firesc să te sune un client la 8 seara sau să răspunzi la mailuri până târziu. Cățeii și copiii fac concurs de întrerupt meeting-uri, iar viața noastră se scurge printre... notificări. Ironic, fix în perioada când digital detox-ul e mai necesar, el tinde să devină un deziderat imposibil de atins.
Și-atunci ce facem? Cum evităm să o luăm razna de tot? Impunând limite, devenind puțin egoiști. Nu limite severe, dar constante. În momentul de față, nimeni nu își mai poate permite să dispară din peisaj cu zilele. Pe de altă parte, o oră de liniște pe zi deja intră în sfera posibilului. Iar dacă o utilizăm eficient, ora respectivă poate face o diferență importantă. Poate fi o sursă de energie, dar și un mesaj: încă mai contez ca om. Încă mai am dreptul de a spune ”acum nu, acum e timpul pentru mine”. Iar sportul este cea mai la îndemână alternativă.
Prin comparație, antrenamentele funcționale sunt mult mai blânde. Exercițiile de fitness care compun FIT Bands și Animal Flow implică un impact minim asupra articulațiilor. În schimb, accentul cade pe tehnică. Astfel, antrenăm și relaxăm concomintent și creierul. Nu poți să fii prezent fizic la un antrenament de grup și totodată să fii cu gândul în altă parte. Iar dacă singur nu reușești să te detașezi, în anturajul potrivit acest lucru devine mult mai ușor.
La inArt STUDIO Timișoara totul e despre echilibru. Îl antrenăm când dansăm și când participăm la antrenamente specifice din programul #getFIT. Toate activitățile noastre îmbină utilul cu plăcutul. Încercăm să ne tonifiem, să scăpăm de kilogramele în plus și să evadăm câteva ore de acasă. Dar în egală măsură, creăm contextul pentru socializat ”pe bune”. Fără ecrane, fără intermediari.
Trăim vremuri interesante. Toate aspectele stabile ale vieții noastre au devenit recent extrem de volatile. Nu mai avem granițe clar definite între personal și profesional. Multe din lucrurile pe care le facem sunt motivate de frică. Ne declarăm disponibili indiferent de oră din teama de a ne pierde job-ul. Ne distanțăm fizic de oamenii pe care am vrea să-i îmbrățisăm. Și cumva reușim să uităm tot mai mult de proprille nevoi. Azi suntem aici să vă amintim de ele. Iar pentru un plus de motivație, vă oferim un cadou și o provocare.