În fiecare an, fără greș, prima lună din an devine scena unui spectacol puțin hilar. Undeva după 6 ianuarie, sălile de fitness sunt luate cu asalt. Subit până și cea mai obscură sală de sport de cartier dobândește o popularitate neașteptată. Lumea stă la coadă la aparate, se înghesuie, transpiră și injură în barbă. Instagramul duduie de #getfit și #dreambody. Da, e perioada aceea din an când toți cei care și-au propus să scape de kilogramele în plus devin subit activi. Toate aceste inițiative lăudabile țin undeva până prin februarie. Apoi entuziasmul se domolește la fel de brusc cum a început. Din zecile de oameni care își setau planuri ambițioase la început de an, mai rămân câțiva rătăciți. Toți ceilalți au... scuze. Iar fix despre aceste scuze aș vrea să vorbim puțin azi.
La nivel superficial, poate părea o mișcare... comercială. Am deschis inArt STUDIO, "hai să băgăm și niște exerciții de fitness". În realitate, ideea s-a născut în urmă cu vreo trei ani. O idee îndrăzneață, în condițiile în care Timișoara e deja suprasaturată de progame de exerciții. Yoga, aerobic, diverse antrenamente de grup, circuit training și multe altele. Orașul de pe Bega chiar nu duce lipsă de oportunități pentru amatorii de fitness. Două lucruri însă ne diferențiază: calitatea și grija.
Calitatea este asigurată de Claudiu "Makoto" Balint, un om care și-a dedicat întreaga viață sportului. Pe lângă performanțele de sportiv, Claudiu este și un pedagog excelent, un om pasionat de meseria lui și de oameni. O conversație cu el este în măsură să schimbe mentalități. Are o înțelegere profundă a corpului uman, a mecanismelor sale, dar și a riscurilor asociate fiecărui sport. Un antrenament cu Claudiu nu este doar un exercițiu fizic ci și unul de moderație și răbdare. Spre deosebire de alți antrenori personali, Claudiu nu promite rezultate rapide. Este adeptul progreselor treptate, obținute gradual, tratând corpul cu blândețe. Ceea ce ne aduce la grijă.
Întreaga filosofie SalsaAddicted are în centrul ei grija față de ceilalți. Acest lucru s-a văzut și în alegerea cursurilor din cadrul programului #getFIT. Atât FIT Bands cât și Animal Flow sunt antrenamente funcționale. Practic, ambele antreneză corpul astfel încât acesta să facă față cât mai bine activităților zilnice. În plus, sunt activități low-impact. Nu sărim aiurea, nu punem presiune pe o singură grupă musculară, nu cerem corpului să ducă mai mult decât poate. În schimb încercăm să ne dezvoltăm armonios și să ne ajutăm corpul să își atingă în timp adevăratul potențial.
Un alt element inovator al acestor antenamente este portabilitatea. Atunci când pandemia nu ne ține în loc, mulți dintre noi avem un stil de viață activ. Călătorim, avem un program dinamic, operăm într-un spațiu restrâns. În acest context, o rutină dependentă de accesorii pentru fitness poate fi tulburată ușor. Animal Flow și FIT Bands oferă un antrenament intens cu un minim de recuzită. Un set de benzi elastice încape și în cel mai mic troller. Astfel, orice spațiu poate fi transformat în timp record în ”sala ta de acasă”.
Revenind la titlul articolului, credem că este timpul ca egoismul să își piardă din conotația negativă. Grija față de noi nu ar mai trebui să aibă statutul de moft, ci de nevoie de bază. Putem funcționa la capacitate maximă doar atunci când suntem în cea mai bună formă, fizic și mental. Iar această sănătate se intreține constant, prin gesturi mici dar eficiente.
...to be continued