facebook E ok să nu fim ok – alege să sărbătorești bucuriile mici
kizmba timisoara
Kizomba – când rămâi fără îmbrățișări
December 24, 2020
dans adulti timisoara
Minimalismul în dans
January 10, 2021
 

Este ok să nu fim ok

Încă puțin și se termina și 2020. Un an care ne-a lovit pe toți într-un fel sau altul. Pe la început de ianuarie încă eram optimiști și ne făceam lista mentală de festivaluri. Undeva prin primăvară devenea dureros de clar că lucrurile nu vor fi prea curând la fel.


Ca dansatori am perceput schimbarea mai intens decât alții. Pentru multi dintre noi, orele de salsa, bachata și kizomba erau reperele fixe ale existenței noastre. Orice altceva se adapta la ele. Și iată-ne în martie complet zăpăciți, cu prea mult timp liber și un gol tot mai accentuat.

A urmat o vară confuză. Lumea dansului se adapta încet la noua realitate și liniștea a fost înlocuită subit de prea multă informație. Oferta de conținut online a crescut peste noapte. Zeci de artiști faimoși au început să ne bombardeze cu zoom-uri, live-stream-uri și workshopuri online. Dintr-o dată cele mai distante oportunități ni se așterneau la picioare, gratis, în confortul casei noastre. Dar veneau într-un moment în care apetitul pentru asemenea oportunități era deja extrem de scăzut. Iar zgomotul din online nu a reușit să mascheze ceea ce am pierdut în materie de contact uman.

La SalsaAddicted, cuvântul de bază al lui 2020 a fost ”adaptare”. Am încercat să ne ajustăm și să găsim noi forme de a rămâne uniți, în ciuda distanței. Câteva momente-cheie ale anului 2020:


 • Am dat startul unei noi tradiții: cafeaua de dimineață băută împreună, pe Zoom. Am povestit vrute și nevrute, ne-am cunoscut mai bine, ocazional cu intervenția cățeilor și pisicilor din dotare. Am filosofat, ne-am plâns și am făcut împreună planuri pentru zile mai senine. Sesiunile de zoom au adus aproape prieteni din toate colțurile lumii, cu participarea unor invitați speciali precum Gianni Pugliese.
 • Am învățat să facem clătite pe ritmuri de bachata. Mbine, de fapt l-am privit pe Dani și pe Claudiu B. cum făcea clătite în timp ce salivam abundent din spatele ecranului. :P
 • Timp de câteva săptămâni, cursurile de dans s-au mutat în online. A fost o schimbare dificilă dar necesară și am profitat de ocazie pentru a ne perfecționa în footwork și lady styling...de la distanță
 • În luna mai, Tó Costa D'Angola a inaugurat prima ediție ”The Talk” by SalsaAddicted. Ne-a povestit despre istoria kizombei și ne-a oferit o scurtă lecție de muzicalitate..."2 ore jumate de inițiere...mpff".
 • SalsaAddicted, s-a alăturat unui demers internațional al organizatorilor de festivaluri din Europa pentru a discuta deschis despre impactul pandemiei asupra dansului și totodată s-au făcut predicții pentru următorii ani...până acum, acele predicții, au fost depașite de realitate.

 • În toamnă am inaugurat în cerc restrâns noua noastră casă: inArt STUDIO, cel mai nou și mai modern studio de dans din Timișoara. Este o locație superbă, centrală, care permite desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță. Sperăm ca în viitorul apropiat să o botezăm cum se cuvine, cu un social by ...orice, doar să se întâmple
 • Am dat startul unui nou eveniment – SALSIFICADO. Timp de câteva ore, am învățat noi moduri de a interacționa cu partenerul...de la distanță. Evenimentul a continuat cu un curs de muzicalitate. Am încheiat cu o ediție specială "my Dance Story". Sebastian Mamborado ne-a împărtășit câteva momente cheie din experiența lui de dansator și a răspuns întrebărilor din public...și ne doream cu ardoare un "Social by Day"...a rămas la stadiul de dorință...deocamdată.
 • Iubitorii de kizomba s-au reîntâlnit la Get Dancey – Studio Edition. A fost primul eveniment ”hibrid” marca SalsaAddicted, care a permis participarea atât fizic cât și online. Tó Costa D'Angola a reușit din nou să ne aducă aproape, într-un workshop inedit. Seara s-a sfârșit în mod "traditional" cu o ediție my Dance Story. Recunoaștem, ar fi mers de minune un "Dance the Romance" ...dar urmează. Promitem.
 • În materie de cursuri, 2020 a adus niște schimbări incomode, dar necesare. Am reluat orele de dans de îndată de cadrul legal a permis asta și credem că suntem singurii care în toată perioada aceasta am "ținut steagul sus". Deși iubim partner-work-ul, am ales să fim prudeți așa că toate cursurile din ultimele luni s-au axat pe footwork, styling , clave (vecinii rezistă :P ) și muzicalitate în general. Fideli crezului că orice restricție poate fi o oportunitate, am profitat de ocazie pentru a diversifica oferta școlii. Cursanții noștri au avut ocazia de a deprinde nu doar noțiuni salsa, ci și de cha cha cha și pachanga. Am avut ore dedicate pentru body movement, iar palmaresul nostru de mișcări s-a îmbogățit considerabil.

 • La început de octombrie am întâmpinat o nouă serie de boboci. Cursurile de începători salsa și bachata s-au reluat într-o formă puțin atipică, cu mult accent pe footwork și styling. Sub ochii noștri crește o nouă generație de dansatori, caracterizată în primul rând prin reziliență. Spre deosebire de celelalte serii, noii cursanți au cunoscut de la început partea mai puțin poetică a dansului aka footwork-ul. Ne-au rămas alături și ne inspiră zi de zi prin disciplina și consistența lor. Așteptăm cu nerăbdare momentul când noii noștri colegi ni se vor putea alătura pe ring și vom putea dansa împreună. Vă asigurăm, vor ieși scântei😊
 • Știm că muzicalitatea este un fel de bau-bau al dansului. În 2020 ne-am propus să demistificăm puțin ”teoria din spatele muzicii”. Au rezultat două workshopuri de muzicalitate. Am analizat împreună ritmuri implicite și explicite și am încercat să aflăm ce dansăm de fapt.
 • I-am fost alături virtual colegului nostru George Bufan cu ocazia inaugurării a două expoziții. Când nu fotografiază dansatori, George "se joacă" cu drona și îi ies niște chestii incredibile
 • O inițiativă mai veche marca SalsaAddicted a fost reluată, de data asta sub forma unui eveniment recurent: Docu-Dans. La Docu-Dans ne propunem să adăugăm o dimensiune istorică dansului. Suntem parte a unei povești, iar pentru a-i scrie continuarea, trebuie să-i cunoaștem începutul. Cu această idee în minte, am dat startul ”serilor cozy” la InArt STUDIO. Înarmați cu ceai și mască, am vizionat împreună mai multe documentare. Am învățat despre istoria salsei, am înțeles rolul Fania Records în propagarea acestui gen muzical; am încercat să ne găsim locul în această poveste. Serile Docu-Dans vor continua în 2021 cu câteva documentare în premieră.
 • Am împodobit primul brad în casă nouă. Un brad atipic și frumos, la fel ca noi 😊
 • Un vechi prieten SalsaAddicted, Gianni Pugliese, ni s-a alăturat din nou, cu ocazia unei surprize de Crăciun. Cu umorul și talentul caracteristic, Gianni a susținut un workshop superb de body movement. Dar adevărata vedetă a serii s-a dovedit a fi cățelul artistului; acesta a sfârșit prin a ne a da o lecție proprie de grație și stil.
 • În 21 decembrie am devenit Moș Crăciun pentru o zi în cadrul primului Secret Santa organizat de Răzvănelu', colegul nostru de la SalsaAddicted .
 • Știm că creativitatea se manifestă în cele mai variate moduri. În 2020, v-am invitat să vă manifestați originalitatea în cadrul primului concurs de brazi de Crăciun. Creațiile noastre pot fi admirate pe pagina Salsa Addicted...încă nu s-a desemnat câștigătorul astfel că vă invităm să-i votați pe cei care vă plac.
 • Am savurat zilele liniștite dintre sărbători tot împreună, la "Breakfast with Santa". Moș Crăciun a lipsit motivat după o perioadă extrem de solicitantă, dar am compensat depănând împreună amintiri.
 • De-a lungul întregului an, am găsit modalități noi să fim împreună. Ne-am sărbătorit aniversările pe zoom, am ieșit împreună la alergat și ne-am întâlnit în cerc restrâns cu diverse ocazii.


Privind retrospectiv, pare un palmares impresionant. Da, am reușit să facem multe lucruri împreună în 2020. Dar recunoaștem cinstit că am fi preferat ca lucrurile să fi fost altfel. Ne-ar fi plăcut să ne vedem mai des, să ne îmbrățisăm mai des și să dansăm impreună. Și ne e teribil de dor să vă vedem zâmbind altfel decât din ochi. Totuși, încheiem anul recunoscători. Valoarea unei școli constă în oamenii pe care reușește să îi atragă și să îi rețină. Iar faptul că atâția oameni au ales să ne fie alături, virtual sau fizic, în ciuda provocărilor, ne umple de bucurie. Mai presus de toate, am reușit să rămânem împreună. Iar cu asta în minte, pășim încrezători în noul an.

Nu dorim să încheiem anul fără a menționa o categorie specială de oameni. Sunt aceia pentru care 2020 va rămâne o ”gaură neagră” în istoria personală. Despre sănătatea mentală încă se vorbește prea puțin. Cuvinte ca ”depresie” sau ”anxietate” încă nu își găsesc locul în majoritatea conversațiilor. Și încă ne mai confruntăm cu o presiune socială stupidă de a realiza ceva constant. Finalul de an aduce o explozie de bilanțuri. Dintr-o dată social media e luată cu asalt de un val de realizări care de care mai impresionante. În acest context, venim să vă spunem: e ok. E ok dacă 2020 a trecut fără realizări majore. E ok dacă ne-am ratat cu brio toate planurile mărețe de la început an. E ok dacă aportul lui 2020 se simte exclusiv pe cântar. Și mai ales, e ok să nu fim ok, într-o perioadă când sărbătoarea și buna-dispoziție par să devină norme sociale. A fost un an dificil, iar faptul că am ajuns la finalul lui este o realizare în sine.


2020 e fost despre supraviețuire. Iar în această notă, vă propunem o sărbătoare altfel: una a bucuriilor mici. Poate fi despre acel cappuccino care ne-a ieșit perfect din prima încercare. Sau despre cartea pe care am citit-o pe nerăsuflate într-o noapte. Poate fi despre doi străini care și-au zâmbit fără motiv din spatele măștii. Toate aceste lucruri mici merită celebrate, acum mai mult decât niciodată. Iar dacă doriți să le împărtășiți cu noi, vă așteptăm cu comentarii pe pagina școlii.


Vă îmbrățișăm cu drag și așteptăm să ne revedem cu bine în 2021.


Echipa Salsa Addicted

 
Acest site folosește cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Citește politica Cookie