Dansul și canicula
June 23, 202116 ani de Salsa Addicted
July 6, 2021Feminitatea în dans – ce înseamnă de fapt?
Una din noțiunile de care ne vom lovi invariabil ca femei pe ringul de dans este cel de feminitate. Ni se recomandă să fim feminine, grațioase. Asociem acest atribut dansatoarelor bune. Publicul, la rândul lui, tinde să pună semnul egal între ”feminitate” și ”tehică”. La un anumit nivel, statutul de dansatoare este condiționat de aderarea la un set de reguli nescrise ce compun definiția feminității. Dar ce înseamnă de fapt să fii feminină? Și cum reconciliem această noțiune cu propria noastră identitate?
Definiția arhaică
Dexonline.ro definește feminitatea ca fiind ”Ansamblu de trăsături care constituie specificul caracterului feminin.” O definiție, zicem noi, vagă și contrazisă deseori de practică.
În realitate, tindem să asociem atributul ”feminin” la tot ce a ajuns să compună o imagine idealizată a femeii. La nivel fizic, ne vin în minte părul lung, talia de viespe, rochii, tocuri, machiaj. Adăugăm la asta un mers grațios, o postură mândră, zâmbetul pe buze, moderația în gesturi. O persoană feminină nu urlă, nu se revoltă, nu caută conflicte, nu dezbate. O persoană femină este aici pentru a delecta privirea, nu neapărat pentru a stimula creierul.
O altă sursă, pune semnul egal între feminitate și relația bărbați-femei. Practic, feminitatea devine un atribut perceput și atribuit de bărbați... femeilor.
”Femininity is an aspect of a man’s perception of what womanhood is. Though femininity is just an aspect, it’s fundamental to a man’s perception of what makes a woman a woman. Femininity defies logic and defines those qualities of a woman that go beyond her physicality…”
V-a crescut puțin tensiunea? Bun. Pentru că imaginea de mai sus, deși încă prezentă în subconștientul colectiv, începe să aibe tot mai puține în comun cu realitatea. Vremurile în care o femeie era un accesoriu fără personalitate au apus (sperăm) pentru totdeauna. La fel ca anii când scopul unic al femeii era să se obțină aprobarea bărbaților.
Pe de altă parte, la un anumit nivel identitatea noastră va fi mereu legată și de genul nostru. Și atunci, cum reconciliem cele două? Și mai ales, putem fi feminine în timp ce suntem în egală măsură puternice, independente, unice? Categoric.
Definiția ”modernă”
Conceptele evoluează, se adaptează, devin mai puțin rigide. În materie de feminitate, lucrurile sunt, în teorie, simple. Tot ce ne definește ca femei devine automat sinonim cu feminitatea, nu invers. Definiția se adaptează la noile realități, nu realitățile la definiție 😊. Practic, într-o interpretare modernă, feminin înseamnă ... ce vrem noi. Orice ținută, orice ansamblu de gesturi, orice raportare la lume poate fi considerată feminină. Cât timp e asumată ca atare.
Ce încercăm să spunem cu asta? Că în 2021, a fi feminină ține mai puțin de a adera la un set de reguli și mai mult de cunoașterea propriei identități. O persoană feminină nu se împiedică de părerile societății. O persoană feminină are un set de valori, asumate până la sânge și nu se teme să le exprime. O persoană feminină nu își face identitatea dependentă de niște criterii stabilite de alții. Drepte, strâmbe, în blugi sau în rochii, cât timp ne identificăm cu genul feminin, suntem feminine.
Dar cum aplicăm asta ...
În dans?
Știm deja că lumea dansului este un loc incluziv și pestriț. Ajunge să ne uităm nu mai departe de școala noastră. Ade, Cătă, Iulia, Petro... toate patru dansatoare excepționale și, pur întâmplător, extrem de diferite ca și caracter, fizic, estetică. Ce au în comun? Încrederea în ele. Le privim și vedem, dincolo de prestațiile de la curs, trei femei puternice. Genul de persoane care au găsit cumva calea de a reconcilia noțiunea de feminin cu idealurile unei femei moderne.
Dar chiar și cu atâtea exemple pozitive în jur, suntem deseori tentate, ca dansatoare, să cădem în capcana... conformismului. Vom atinge, invariabil, un punct în care ne vom întreba ”ce-ar fi dacă?”. Ce-ar fi dacă m-aș îmbrăca diferit? Ce-ar fi dacă m-aș comporta diferit? Dacă aș vorbi mai puțin tare, dacă aș zâmbi în loc să îmi exprim o opinie diferită? Cel mai probabil, veți avea succes. Modelele arhaice încă persistă în multe cercuri. Dar e o victorie ce vine cu un preț. Adaptarea la norme externe ne poate costa, pe termen lung, o fărâmă din propria identitate. Și oricât de mult iubim dansul, câteva salsa sau bachat în plus pe noapte nu merită acest preț.
În schimb vă recomandăm să folosiți dansul ca pe o extensie și o reflexie a definiției voastre despre feminitate. Aflați cine sunteți și exprimați asta. Formați-vă un repertoriu de melodii, figuri, interpretări ce reflectă identitatea voastră și folosiți-le. Poate veți fi calificate drept unice. Nonconformiste. Dar nimeni nu va îndrăzni să pună sub semnul întrebării feminitate voastră. Pentru că încrederea în sine tinde să eclipseze orice alte atribuite ale feminității. Și puține lucruri sunt mai atractive ca o femeie care știe cine este și sărbătorește asta, clipă de clipă.