Una din noțiunile de care ne vom lovi invariabil ca femei pe ringul de dans este cel de feminitate. Ni se recomandă să fim feminine, grațioase. Asociem acest atribut dansatoarelor bune. Publicul, la rândul lui, tinde să pună semnul egal între ”feminitate” și ”tehică”. La un anumit nivel, statutul de dansatoare este condiționat de aderarea la un set de reguli nescrise ce compun definiția feminității. Dar ce înseamnă de fapt să fii feminină? Și cum reconciliem această noțiune cu propria noastră identitate?
Dexonline.ro definește feminitatea ca fiind ”Ansamblu de trăsături care constituie specificul caracterului feminin.” O definiție, zicem noi, vagă și contrazisă deseori de practică.
Conceptele evoluează, se adaptează, devin mai puțin rigide. În materie de feminitate, lucrurile sunt, în teorie, simple. Tot ce ne definește ca femei devine automat sinonim cu feminitatea, nu invers. Definiția se adaptează la noile realități, nu realitățile la definiție 😊. Practic, într-o interpretare modernă, feminin înseamnă ... ce vrem noi. Orice ținută, orice ansamblu de gesturi, orice raportare la lume poate fi considerată feminină. Cât timp e asumată ca atare.
Știm deja că lumea dansului este un loc incluziv și pestriț. Ajunge să ne uităm nu mai departe de școala noastră. Ade, Cătă, Iulia, Petro... toate patru dansatoare excepționale și, pur întâmplător, extrem de diferite ca și caracter, fizic, estetică. Ce au în comun? Încrederea în ele. Le privim și vedem, dincolo de prestațiile de la curs, trei femei puternice. Genul de persoane care au găsit cumva calea de a reconcilia noțiunea de feminin cu idealurile unei femei moderne.