The Village – de la o locație la o lecție
May 24, 2021Mentori, modele, anturaje în dans
June 6, 2021Conduita pe ringul de dans
–
În fiecare an, cursanții Salsa Addicted Timișoara sunt invitați la o lecție specială: cursul de conduită la petreceri. Susținut de colegul nostru Daniel, cursul oferă câteva puncte de plecare pentru cei care se află pentru prima dată pe un ring de dans.
Normele de conduită – constrângere sau protecție?
Afirmăm deseori că ringul de dans este un loc liber. Un spațiu în care fiecare om poate fi ce își dorește. Unde putem fi creativi. Pe ringul de dans, diferențele noastre devin punctele noastre forte. În acest context, devin regulile nescrise o îngrădire a libertății? Categoric nu. Încurajăm libertatea și originialitatea fiecărui individ. Dar în egală măsură, trebuie să fin conștienți că libertatea unui om se termină acolo unde libertatea altui om începe. Practic, regulile de care trebuie să ținem cont au rolul să ne protejeze.
Orice spațiu vine cu provocările sale. Pe ringul de dans, acestea se amplifică. Vorbim de un loc aglomerat, cu luminozitate redusă și muzică dată în general tare. Includem în mix faptul că majoritatea oamenilor de acolo dansează, implicit nu pot fi atât de atenți la obstacole. La toate acestea se adaugă frecvent oboseala și câteva shot-uri de tequila pentru curaj. Cumulați, acești factori pot contribui la un nivel crescut de disconfort. Un disconfort care poate fi atenuat prin prezența unor recomadări.
Care sunt aceste reguli nescrise de fapt? Fără pretenția de a-l egala pe Daniel, nici la nivel de detaliu nici de umor, mai jos un mic rezumat.
Ținuta
Când vine vorba de haine, se recomandă o balanță între elegant și practic. Toți dorim să arătăm bine. Dar în egală măsură, trebuie să ne asigurăm că hainele noastre nu afectează dansul sau mai rău, rănesc pe cineva.
Câteva recomandări:
- Părul prins. O coamă care se îndreaptă razant către nasul partenerului în mijlocul unei piruete nu are nimic sexy în ea. În schimb se poate transforma ușor în albă albă :P. Din acest motiv, este mai bine să se prindem părul în coc, coadă de cal, împletitură sau altele. Variante estetice se găsesc destule.
- Accesorii cât mai puține și mai mici. Evitați pe cât posibil accesoriile care au tendința să ”migreze” sau să se agațe. Aici includem brățările (excepție cele fixe), cerceii lungi sau inelele statement, curelele cu catarame mari. Încercați să dansați fără telefon. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați măcar să îl plasați într-un buzunar unde nu incomdează dansul.
- Hainele. Vă recomandăm să vă aduceți tricouri de schimb. Într-o noapte de dans se transpiră, iar un mic refresh din când în când face bine :). În aceeași notă, este bine să aveți la voi un prosop. Asigurați-vă că hainele pe care le purtați sunt ”dance proof”. O rochie care arată splendid când stăm poate lăsa foarte puțin loc imaginației în cadrul unei piruete.
- Igiena. Dincolo de normele de bază (știm că le cunoașteți), trebuie atenție specială la câteva aspecte. Evitați să folosiți prea multe loțiuni sau creme pe mâini înainte de party. Practic, tot ce afectează aderența și implicit priza ar trebui lăsat pentru altă dată. Țineți cont și că în condiții de aglomerație și căldură, chiar și cel mai scump parfum devine apăsător.
Conduita la party
La party, ca în orice alt loc, respectăm bunele maniere. Dar lor li se adaugă câteva recomanări mai puțin comune:
- La party atât leaderii cât și followerii invită la dans. Dansatorii buni vor fi cei mai ”solicitați”. Astfel, șansele ca un leader bun să vă invite tind spre 0. Asta dacă nu îl invitați voi :)
- Evităm să dansăm cu aceeași persoana de două ori la rând. Și această recomandare ține de structura party-urilor. În general sunt mai mulți followeri decât leaderi. Pentru a da oricui șansa să danseze, este bine să evităm să stăm lipiți de aceeași persoană.
- Cu foarte mici excepții, o invitație la dans nu se refuză. Știm, toți am dori să dansăm cu cei mai buni leaderi și followeri.. Sau cu un partener cu care avem chimie, sau unul pe care îl cunoaștem. Dar această abordare creează situații inconfortabile pentru ceilalți participanți, în special începători.
- Un dans, oricât ar fi de neplăcut, trece în aproximativ 5 minute. Dar un ”nu” are potențialul de a strica cuiva seara. Țineți cont și că refuzurile au tendința să se propage. Când un partener este refuzat, cei din jur vor sesiza. Și își vor pune întrebări. Riscăm astfel să declanșăm fără voia noastră un efect în lanț.
- Totuși, când avem voie să refuzăm? Câteva excepții notabile includ: oboseala, nevoia de a ne ajunsta ținuta, accidentările. Chiar și atunci, putem îndulci respingerea; atunci când suntem din nou apți pentru dans, este bine să învităm noi persoana refuzată anterior.
- Dacă refuzăm o invitație la dans, sărim acel dans cu totul. vităm astfel crearea unei situații penibile pentru persoana care ne-a invitat.
- Acceptăm un refuz cu grație. Iată o temă spinoasă. Evident, un refuz nu pică bine. Dar a cere explicații și a prelungi o situație puțin penibilă nu ajută pe nimeni. Când suntem refuzați, zâmbim și ne orientăm eforturile în altă parte a ringului. Evităm să o luăm personal. De cele mai multe ori nu este :)Puțină empatie pe ring ajută mult. Sunt șanse mari ca interlocutorul nostru să fie pur și simplu obosit sau să nu rezoneze cu melodia.
- Nu facem figuri care pun în pericol ceilalți dansatori. La un party, operăm într-un spațiu extrem de limitat. Pe de altă parte, dorim să impresionăm. Așa că tentația de a face figuri spectaculoase poate fi mare la început. Doar că în loc să atragem admirație, vom sfârși prin a ne stresa inutil partenera de dans și pe ceilalți dansatori. În plus, ne expunem unui risc real de accidente. Așadar evitați tot ce implică acrobații și mișcări potențial periculoase.
- Ne protejăm reciproc în dans. Ca lead, este de datoria noastră să ne asigurăm că follower-ul are destul spațiu pentru a executa o figură. Dacă în acel spațiu intervine un obstacol, renunțăm la figură. În egală măsură suntem atenți la ceilalți dansatori. Ne adaptăm figurile nu doar la nivelul partenerei, ci și la spațiul în care operăm. Ca follower, împărțiți această responsabilitate. Puțină tensiune pe spate poate comunica rapid și eficient lead-ului că se apropie periculos de mult de alt cuplu.
- Nu ne cerem scuze. În viața de zi cu zi, scuzele sunt o dovadă de bună creștere. Pe ring în schimb, ele trebuie folosite cu moderație. Nu ne cerem scuze că nu ne ridicăm la nivelul partenerului. Nu ne cerem scuze pentru o figură ratată. Nu ne justificăm nivelul. Un zâmbet este un locțiilor perfect acceptabil pentru o scuză. În plus, scutește partenerul de nevoia de ne asigura iar și iar că totul este bine.
- Navigăm ringul cu atenție. Un ring de dans se traversează pe margine, nu prin centru. Chiar și așa, suntem mereu atenți să în jurul nostru. Încercăm pe cât posibil să nu ne punem în calea celor care dansează.
Ca începători, party-urile impun numeroase dificultăți. Este o lume frumoasă, dar dificil de înțeles la început. Recomandările de mai sus au rolul de a face acestă tranziție mai ușoară. Dar chiar și cel mai detaliat ghid nu poate acoperi toate situațiile posibile. Așa că încheiem cu o regulă de aur: întrebați. Instructorii școlii, colegii mai avansați, toți suntem aici ca să vă ajutăm. Toți am fost la început și înțelegem că nu e mereu ușor. Așa că abordați-ne ori de câte ori aveți un dubiu. Iar după ce vă lămurim, invitați-ne la dans :)