Despre muzică, altfel
June 30, 2022Introvertit pe ringul de dans – cum procedăm?
August 11, 2022Dansatori buni,
regresii, soluții
Am pățit-o cu toții la un moment dat. Ne intersectăm cu un lead sau o follow la un party. Aflăm ”la bere” că persoana respectivă are o reputație de dansator bun. Pândim momentul, lansăm invitația. Anticipăm un dans de excepție. Dar când ajungem pe ring, experiența se dovedește a fi... dezamăgitoare.
Sunt genul de momente care ne fac să ne îndoim de tot ce credeam că știm despre dans. Ne privim critic experiența, talentul, reactivitatea la semnale, styling-ul. Și ajungem la concluzia că problema este la noi. În fond, persoana cu care am dansat ”e foarte bună”. Sau?
Dansatori buni
Ce înseamnă un dansator bun? Am fi tentați să echivalăm această etichetă cu experiența. Sau nivelul de complexitate al figurilor, sau portofoliul de evenimente la care o persoană a participat. Uneori ne lăsăm seduși de ”zgomot” și ajungem să punem semnul egal între marketing și talent. Asociem involuntar oamenii care își construiesc un întreg brand în jurul identității lor de dansator cu talentul. Vedem pe cineva că postează aproape zilnic filmări și poze de la evenimente și tragem concluzia că dansatorul respectiv este bun.
Toate afirmațiile de mai sus sunt valide, într-o anumită măsură. Da, timpul, gradul de dificultate al figurilor, prezența constantă în scena social dancing-ului pot indica un dansator bun. Dar nu sunt o regulă. În antiteză, modul în care un dansator sau o dansatoare interacționează cu un începător ne spune tot ce trebuie să știm despre nivelul acelei persoane. Pentru că un dansator bun este adaptabil.
Un dansator bun își va ”citi” partenerul. Va profita din plin de cele câteva secunde de la începutul melodiei pentru a-și evalua lead-ul sau follow-ul. Își va adapta figurile sau styling-ul în consencință. Și va face toate acestea cu zâmbetul pe buze. Pentru că un dansator bun își pune mereu partenerul pe primul plan. Va vedea într-un dans mai puțin complex o șansă de a-și testa bazele, de a forma noi conexiuni interumane, de a motiva dansatori mai puțin experimentați.
Un dansator bun nu caută să demonstreze constant ceva, nici nu își va căuta permanent validarea pe ring. Își cunoaște nivelul, este curios să exploreze și apreciază varietatea în defavoarea unui stil flamboiant. Însă nici cei mai experimentați dansatori nu sunt imuni la...
Regresii
Evoluția noastră ca dansatori este rareori liniară. Se aseamănă mai degrabă cu un grafic de tip ”munți și văi” unde perioadelor de creștere le succed perioade de platou sau chiar de involuție.
Regresăm când nu exersăm suficient. Sau când devenim atât de prinși într-o anumită estetică încât ne închidem complet la nou. Când suntem atât de concentrați pe noi tehnici de a ”fenta” regulile încât uităm regula de care am plecat.
În dans, ca și în alte forme de artă, orbirea selectivă este un fenomen real. Devenim uneori atât de prinși în propria noastră percepție despre sine încât nici nu sesizăm când această imagine se detașează de realitate. Constatăm în schimb că vibe-ul s-a dus. Că partenerii noștri de dans ne zâmbesc mai rar și mai puțin convinști. Și că dansul a ajuns să se asemene mai mult cu o cursă de viteză decât cu un moment de relaxare.
Să regresăm este firesc și chiar benefic. Uneori ne ajută să facem câțiva pași în spate, să revenim la o intersecție, să explorăm o rută alternativă. În schimb marea provocare în aceste momente este să conștientizăm perioadele de regresie. Preferabil înaintea partenerilor noștri de dans. 😊
Soluții
Cum preîntâmpinăm perioadele de platou sau de regresie? Revenind iar și iar la baze. Știm, devenim repetitivi. La inArt STUDIO aproape că nu există curs de dans în care bazele solide să fie menționate, într-un context sau altul. Vă încurajăm periodic să ”veniți în vizită” la cursurile de începători. Vă sugerăm, mai mult sau mai puțin voalat, să vă revizuiți tehnica de bază. E modul nostru de a vă proteja, cât putem, de frustrări mai mari.
La un curs de începători dansul este redus la esență. Nu mai contează styling-ul, foot-work-urile complexe, arta de a ”fenta” regulile. În schimb se pune accent pe tehnica pură, lipsită de de ”zorzoane”. Acea tehnică ce, exersată constant și cu fermitate de-a lungul anilor, creează nu doar dansatori buni, ci dansatori consistenți, adaptabili. Genul de dansatori care își pot adapta ușor stilul în funcție de parteneri. Și alături de care orice experiență pe ring devine una din care ieșim zâmbind.